nuffy

Tuesday, April 12, 2011

Oreo Cheese cake


Meh makan oreo cheese cake nih.. hahaha ni pon versi yang senang... sebenarnya aku dah lama teringin makan cheese cake ni, aritu dalam keadaan tak sihat kuar gak dgn cik asben b'fast kat secret recipe, dah nak balik tu belilorr slice coklat cheese cake.. tapi sungguh tak puas hati sebab aku tengah sakit kan... n tak puas makan.. sebenarnya aku takde selera dengan batuk n selsema habih semua kedai aku nak p bukan nak makan benor ponn nak kembalikan selera makan jerr ..., dahlerr mahal huh tensen kalau nak bercerita bab harga barang2 sekarang sangatlaa sakit hati tahap gaban...


aku amik resepi ni dari kuali buruk atau dari sejak mengenalinya memang panggil "kak mok"... buat cake ni pon masa syahmi balik bercuti lastweek, dia pengemar cake... habis ker dia jerr jap2 bukak peti sejuk ngap2 minggu dia pon dia balik lagi dalam pala hotak ni dah macam2 nak wat doakan aku sihat yea.. sejak lepas banjir aritu aku kena batuk sampai nak naik semput di buatnya.. terkepit2 cam nak terkucil pon ada.. 

kak mok minta izin copy resepi ek..(kualiburuk

bahan2nya 


270 gram cream cheese (dalam resepi 250gram)
1/4 cawan gula halus
1 bungkus biskut oreo
2 sudu teh esen vanilla
1 biji telur 
2 sudu butter cair


cara2nya

  • hancurkan biskut oreo dengan butter cair dan tekan2 dalam loyang ketepikan (takpasan pulak berapa saiz loyang tu, tapi tulaa satu2 loyang yg paling kecik yg aku ada...) alas dengan aluminium foil ek, kalau sesiapa yg menggunakan loyang biasa supaya senang nak keluarkan nnt.
  • panaskan oven 180 kepanasan atas dan bawah sementara oven panas...,
  • putar cream cheese dengan esen vanila dan telur hingga rata dan gebu. aku guna tatura cream cheese tu jerr yg ada dalam peti dan ada xtra 20 gram.. nak wat apa 20 gram tu kan.. boh jerlaaa daripada membazir...
  • masukkan dalam loyang berisi biskut tadi hentakkan loyang sedikit bagi buang ruang udara.. dan bakar pada suhu 180 atas & bawah pada 10 minit pertama dan kurangkan suhu kepada 170 tukar kepada tahap pembakaran bawah sahaja hingga masak 15 / 20 minit berikutnya. selamat mencuba...


6 comments:

anymz said...

salam aeini
fullamakkkkkk..terliurnya nengok kejadian cheese cake nih..:)

aeinio said...

wksm kak.. memang senang n best... pehtu tembam n demokss... lantaklaa... hehehe

Aini said...

dah buat tadi..sedap dan mudah resepi ni.. tapi tak cantik macam akak punya, sy punya lapisan cheese nipis je... nape ek?

aeinio said...

aini.. maybe saiz loyang kot.. akak guna loyang kecik memang cake ni kecik jerr

aini said...

ooo ye ke.. resepi ni kek dia sedap sgt tp tu la, sy pkai loyang biasa yg sy buat kek lain,o jadi nipis je kejunye, lebih kurang tebal base oreo tu..huhu...

aeinio said...

betul aini... mudah tapi rasanya sedap kan...