Saturday, April 16, 2011

Udang Galah Masak Lomak


Yang ni sebenarnya lauk last week terlambat pulak nak upload..., tak perasan ada dalam edit post kes terlupa.. gambar2 semua cik asben yang ambil dia memang teruja dengan udang apa lagi yang besar2 camni kalau ternampak memang tak sah kalau tak terbeli.. sabor jerlerrr...


kalau tanya nak masak apa ofcourse masak lomak laa.. jangan harap nak masak lain... resepi yang sama jerr cam yang sudah2...


kali ini beli udang galah ni dengan jiran... memang tersangat fresh sebab masa sampai margrib tu udang tu semua masih hidup lagi.. aku nak pegang pon tak berani terus masukkan macam tu jerr dalam peti beku esoknya barulaa masak...

udang disiang dan di buang urat belakang mcm dalam gambar kat atas..., santan pekat, santan cair, kisarkan cili padi dan kunyit hidup hingga halus renehkan bersama santan cair seketika, masukkan udang, kacau2 selalu biarkan udang separuh masak barulah masukkan garam asam keping dan santan pekat kacau hingga mendidih sehingga udang  masak..., siap untuk dihidangkan dengan nasi...

No comments: