Monday, May 2, 2011

Kari Kambing


Kari Kambing hmm.... cuaca tengah panas2 camnih makan kambing bertambah hangattlaa.. entah kenapa tekak teringin nak makan mutton curry.. jom layannn resepi...


cicah dengan homemade wholemeal bread pon sedappp kan kan kan...!!!

bahan2nya
daging kambing dalam setengah kilo
7ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
sedikit halia*
5 tangkai cili kering*
bahan bertanda * kisar / tumbuk
2 sudu besar rempah kari daging 
3 sudu besar rempah kari ikan
garam & gula
air
1 kotak santan kara
minyak masak
2 biji ubi kentang - potong 4
1 biji tomato - potong 4
bahan tumis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
hirisan bawang merah dan bawang putih
5 tangkai daun kari

cara2nya
satukan rempah kari daging dan ikan ketepikan, panaskan minyak masukkan bahan tumis masak sehingga naik aroma terus masukkan bahan yang dikisar kacau hingga terbit minyak, masukkan juga rempah kari kacau rata terus masukkan daging kambing dengan 1 cawan air tutup tudung periuk biarkan dalam setengah jam dengan api yang kecil sambil kacau selalu.
bila kuah mula kering masukkan pula ubi kentang dengan santan kara tambahkan lagi sedikit air jika perlu (sbb santan kara agak pekat)
perasakan dengan garam & gula biarkan kuah didih dan ubi kentang empuk akhir sekali masukkan buah tomato dan tutup api dapur.

6 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ain..sedap tue kari kambing tp k.atie paling suker klu buat masak kurma....sedapnya!!!!

ady said...

as-salam
sedap nye kari kambing ni...sedap dimakan dgn roti perancis. ...

aeinio said...

ws atie masak kurma pon sedapkan hihihi

ws ady cicah roti canai pon sodappppp :))))

LinRosly said...

Assalamualaikum..

Kari Kambing...sedapnya! tapi Kak Lin x boleh makan kambing, bila makan sakit kepala...

lala yusof said...

sedapnyer...kalau la pandai buat ni

lala yusof said...

sedapnyer...kalau la pandai buat