Wednesday, October 19, 2011

Bubur "long cardigan" Tepung Pulut


ni bubur candel laa a.k.a bubur / pengat tepung pulut.... rasa2nya dah ada resepi sebelum ni... senang jerr cuma versi aku kali nih kan jadik "long cardingan" laks... hehehhe nak tau kenapa....????


sebab adunan tepung pulut aku tu sudah terlembik..... letaklaa pulak pewarna cecair.. huhuhu lagiklaa bertambah lembekkk tau2 jerlaa tepung pulut kannn bila dah lembik.... rupa gitulerr..


sudah tak boleh lagik nak di bentuk... huhuhu layan resepi ek tapi takde sukatan pepandai koranglerr nak adjust sana sini... alhamdulillah boleh dimakan rasa tak lari tak payah nak kejar2...


bahan2nya
tepung pulut
= gaulkan dengan sedikit garam dengan air biasa serta pewarna, bulat2kan dan masukkan dalam air rebusan mendidih biarkan hingga timbul dan angkat masukkan dalam air biasa.
santan
garam
gula pasir
2 helai daun pandan simpul


cara2nya
masukkan santan gula dan daun pandan kacau selalu supaya tidak bergentel tambahkan secubit garam bila dah mendidih masukkan tepung pulut yang telah ditoskan tadi.. kaau lagi anggaran 1 minit dah siap dah... sejuk2 pon best!!

No comments: