nuffy

Wednesday, October 19, 2011

Sambal Sotong bawang putih...



adeeiiii gambar blurr anak dara tu yg mengambik gambo.. hmmmmm


nampak macam sambal biasa jer ekk.. tapi ada sedikit kelainan jom layannn

bahan2nya
1kg sotong - siang dan basuh bersih
semangkuk cili kering - kerat dan rendam air panas buang biji kisar halus
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
garam n gula
minyak masak
air asam jawa


cara2nya
tumiskan bawang putih hingga naik aroma dan masukkan cili kering kisar kacau hingga cili nampak pecah minyak dan agak garing, kemudian masukkan bahan perasa (garam, gula dan air asam jawa) rasa akhir sekali masukkan sotong dan biarkan sehingga sotong masak... matikan api dan bolehlaa dihidangkan...

5 comments:

Lynley said...

aeni...nak tanya sikit.Mcm mane nak dptkan sotong yg lembut sesudah masak?Pakai api besar?tq

Oh Oeya said...

Wah! Sutun! Sutun!.. Tetap Oeya nampak sotong walaupun blurrr.. tak kesahlah kasi train anak2 amik gambar bagus gak kannn :)

aeinio said...

lynley.. hi ticer... :) biasanya i tak beli sotong yg saiz besar2 saiz sederhana dan pastikan yang segar kebiasaannya makanan laut tak perlu masak terlalu lama.., api sederhana sudah memadai...

yess ohya.. adamasanya den maleh nak snap gambo bagik jerr kat dierr... nak camera lain kot hehehe pangsan cik abg aku tuh kang kwang kwang..

Ucu Faridah said...

betulah ada kelainan..selalu masak sambal mesti ada guna bawang merah ..tapi kali ni kira masak bajet jugaklah ye..
harus dicuba ni..

aeinio said...

ucu.. budget satu hal tapi sedap pon penting juga.. actually resepi ni timbul masa buat nasi goreng.. dah tergesa2 bantai letak bawang putih n cili kering jerr tumis lebih kurang anak2 n asben kata best asben pon pesan suh tulis apa yg dimasak haritu.. tu yg menten tu dahlerr senang heheheheh