adoilaa syahmi yang snap gambo nih..langsung tak nampak rupa ikan tuh!! musim hujan di pantai timur ni bila ke pasar tengok ikan aduhaiii semuanya sudah hilang kesegarannya pandang hubby kalau beli ikan air tawar baru ngam nih.. konfirm segar.. so telah menyambar 4 ekor talapia saiz sedang dan seekor patin yang agak besar... balik rumah aku termenung laa kejap sebab tak pernah masak ikan patin woo... tapi aku masak talapia.. yang simple dan senang sebab anak memang suka gilerr lauk cam nih...
bahan2nya
4 ekor ikan talapia - bersihkan kelar ratakan garam n kunyit goreng hingga masak
2sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar hiris bulat
beberapa biji baby carrot
sebungkus cendawan enoki
2 sudu besar sos tiram
1 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan air
minyak masak
garam & gula
bahan tumbuk
3 ulas bawang putih
2 cm halia
cara2nya
tumiskan bahan tumbuk hingga naik aroma masukkan cili kisar,kacau hingga pecah minyak masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram kacau sekejap masukkan pula cendawan enoki dan hirisan bawang besar serta air didihkan, rasa kalau perlu tambahkan garam dan gula akhir sekali masukkan baby carrot dan padamkan api... curahkan kuah sos atas ikan...
No comments:
Post a Comment