nuffy

Tuesday, January 31, 2012

Keajaiban PENATTT...


sentuhan kepenatan... kalau dah namanya penat takdenyer ajaib.. penat tetap penat... ubatnya rehat dan lapangkan minda dan dada... itulah yang terjadi pada diriku dan keluarga ku semuanya 90% bad mood!! sebab PENAT!!


rentetan dari simboliknya penatttt.. sebetulnya ada peristiwa sedih yang berlaku sepanjang akhir bulan ni... bermulanya kisah melawat suami sepupu hubby, yang sakit di hospital kuala lipis tempohhari.. kami dikejutkan dengan panggilan seawal 1 pagi arwah meninggal.. di awal pagi itu memang agak terpana yerlaa nak gerak dah malam tunggulaa esok baru bergerak dari kerteh ke raub pahang..., mujurlah cuti tahun baru cina semua ada kat rumah 7jam perjalanan termasuk makan, solat dan sebagainya... nak kata terkejut taklaa sangat sebab semasa melawat, arwah sudahpun terlantar baring sahaja... dan kami telah sedia maklum akan penyakitnya.., alfatihah untuknya... siapa sangka sebulan lebih selepas kami melawat..., beliau pergi mengadap illahi... kami sekeluarga ucapkan takziah buat kaklong sekeluarga.. terpaksa balik hari yang sama sebab esoknya kena hantar along balik asrama..

selang beberapa hari kemudian dikejutkan pula dengan sepupu perempuan hubby meninggal juga.., kalini di melaka 3am terima panggilan.. termenung gak kejap.. terkejut juga sebenarnya ..., yerlaa arwah baru jerr berusia 20thn... dah sampai masa sebetulnya dia dah sakit selama sebulan, akan tetapi kami tak tahu, mak yah dah berulang alik hospital selama sebulan tetapi dokter tak dapat kesan apa penyakitnya.. akhirnya arwah sesak nafas dan pergi mengadap illahi... ;( memang sedih kerana dia terlalu muda. takziah juga buat mak yah n keluarga, aku balik kg lg... tanpa along.. sebab dia kat asrama.. rushing jugak sebab anak2 ahad tu dah exam... hmm mana tak penat yertak?? itupon mak sendiri dah kecik hati sebab tak singgah balik seremban... hehehe.. faktor masa.. memang tak sempat.. alhamdulillah penat2 pon kami tiba di kerteh dengan selamat aminnnn....

bercerita pengalaman semasa dalam perjalanan tempoh hari, ianya berlaku di hway pantai timur, masa tu malam hubby dah rasa amat mengantuk so dia amik keputusan berhenti untuk rehat sekejap... kami berhenti di hentian lanchang.. aku takleh tido yerlaa tak selesa tidur2 ayam jerr... yang hairannya ramainya india dok stop kat situ.., mula2 1 bus pastu adalaa kereta beberapa biji pastu chinese.. yerlah masa tu chinese new year memanglaa depa dok beraya kan... malas nak pk kita kat mesia ni semua bangsa pon ada so tak kisahlaa... masih lagi disitu... sehinggalah dini n icha bangun nak ke toilet.. masa tu memang takde org so aku benarkan dia pergi akulak dok dalam kereta dok tengok2 sekeliling... lepas jerr mereka selesai dan balik semula ke kereta, aku try kejutkan hubby mana tau kot dia dah puas tido kerr lehlaa sambung jalan... 
alih2 ada sebiji kereta park betul2 kat tepi kami sorang india kuar dari kereta... dalam hati aku terdetik ramainya pulak india memalam nih herann betul... dia cakap2 kat hphone dan tak lama lepas tu ada ford ranger sampai park pulak kat sebelah.. aku dah tutup pintu kereta kunci segera kejutkan hubby selalunya kalau dia letih camtu tak 2jam tido jgn harap dia bangun.. ni dia terus sedar 'kenapa..? entahlaa rasa tak selesa'... hubby start enjin kereta... betulkan seat 'eh apa derang buat borak kat belakang keter kiter lak ek..?' pelik dah nih...' kami undur kereta 2 india ni tadi pon beredar maknanya kita jalan depa pon jalan... dalam keadaan mabuk2 nak tido tuh aku terpkkan akan kejadian yang dah banyak menimpa pemandu2 terutama sekali kat h'way... kereta di rosakkan dan kena charge tak masuk akal dengan bengkel berhampiran... apa pon yang cuba dilakukan oleh 2 orang ni tadi ataupon hanya aku yang syak wasangka alhamdulillahlaa Allah dah melindungi kami... tapi pelik tak cara depa park kereta pon seperti cuba melindungi sesuatu pastu cam borak kat belakang kereta kami bersentuhan dengan kereta lagi apa kes...? tak pelik ker?? syukurlaaa.. kami selamat. 



Diriwayatkan hadith dari Muhammad b Sirin berkata: 'Berkata Ummu 'Utiayah: 'Adapun aku dilarang dari mengikuti jenazah dan tidak ditetapkan (tegahan atau larangan tersebut) atas aku sahaja.' [Hadith Muslim, Kitab Jenazah]
hadith diatas itu menyebutkan bahawa Ummu 'Utiyah telah dilarang oleh Rasulallah (s.a.w) mengiringi jenazah yg diusung ke kubur dan beliau memberitahu larangan kpdnya itu bukan dikhususkan kpdnya semata-mata, maksudnya kpd semua wanita. Dalam hadith berikut ketetapan yg sama juga dimaklumkan:
Diriwayatkan hadith dari Omar b Abi salamah hadith dari bapanya (yakni, Anu salamah) hadith dari Abi Hurairah (r.a) bahawasanya Rasulallah (s.a.w) (melaknat) wanita yg menziarahi kubur.' [Hadith at-termidzi, Kitab Jenazah]
Hadith ini menyebut larangan keras Rasulallah (s.a.w) terhadap perempuan dalam perkara menziarahi kubur. Dalam sabda tersebut ada kalimah 'lu'ina' (= melaknat).Rasulallah (s.a.w) melarang keras perempuan menziarahi kubur.
[Nota: Lelaki dibenarkan oleh islam menziarahi atau melawat, malah memasuki kawasan perkuburan, tapi di dalam hadith lain disebutkan bahawa ketika berada dalam kawasan kubur lelaki itu ditegah memakai kasut atau selipar. Kasut atau selipar hendaklah ditinggalkan di luar kawasan kubur. Wanita sama-sekali tidak dibenarkan menziarahi, apatah lagi memasuki, kawasan perkuburan. Mereka boleh duduk di pinggi luar pagar kawasan perkuburan sahaja. Malangnya hari ini jelas umat Islam, termasuklah orang-orang kenamaan kelihatan berada di atas kubur. malah menaburkan bunga dan menyiram air mawar di atas kubur si mati, terutama simati itu adalah ahli keluarga wanita tersebut.]
Dalam hadith berikut pula disebutkan bahawa Rasulallah (s.a.w) memberi keringanan dalam perkara melawati kubur sebagai rukhsah (= kemurahan Islam),tetapi kemurahan itu adalah terpakai bagi lelaki sahaja, dan tidak bagi perempuan.
Diriwayatkan hadith dari Sulaiman ibni Buraidah hadith dari bapanya (Buraidah) yg berkata: 'Telah bersabda Rasulallah (s.a.w): 'Sungguh-sungguh ada aku (Nabi) melarang kamu sekelian menziarahi kubur, maka sungguh-sungguh telah memberi izin aku (Nabi) kpd Muhammad (iaitu Muhammad b Basyar, seorang perawi dalam isnad hadith ini) d dalam perkara menziarahi kubur ibunya. Maka ziarahilah kubur maka sesungguhnya menziarahi kubur itu mengingatkan kpd akhirat.' [Hadith at-Termidzi, Kitab Jenazah]
Saudara, Rasulallah (s.a.w) dalam hadith di atas itu menyebutkan bahawa beliau telah mengizinkan Muhammad b Basyar menziarahi kubur ibunya. Kemudian Rasulallah (s.a.w) menyuruh umatnya (lelaki sahaja) menziarahi kubur kerana dgn itu yg menziarahinya akan mengingati bahawa adanya akhirat.
Saudara, rumusannya adalah hanya lelaki diberi kemurahan melawat kubur, namun kaum wanita kekal tidak dibenarkan menziarahi kubur.

Jazakallahu khairah

4 comments:

kakyon said...

salam takziah buat keluarga aeini.
alhamdhulillah..nasib baik tak berlaku apa2..

aeinio said...

tkasih kakyon. n tq... nasib baik kan alhamdulillah..

♥ nana i am ♥ said...

takziah buat kak aeini dan keluarga..ya Allah~ nana baru baca entry ni..

takut jugak dengar cerita dekat rnr lanchang tu ye..alhamdulillah tak jadi apa apa yang serius..semoga kak aeini dan keluarga dilindungiNya sentiasa..amin~

aeinio said...

aminnnn acehh nana..