Saturday, February 11, 2012

Talapia 5rasa


Jom makan ikan talapia, kebiasaannya bila menu camni goreng garing memang bestlerr.. hmm dah jadi pekasam dah blogni amatlaa jarang mengupdate sibuk kesana kemari lagipun sejak along dah duduk asrama since last year memang jaranglaa post apa2 makanan pon kalau dia takde sama.. bukannnya apa sebab dialaa yang rajin tengok blog dan gambar2 hati ibu manalaa tak terasa kalau dia bunyi "ooo yang ni along tak rasa ponnn.." that's y..???
makanya... blog pon taklerr berupdate... ini pon masakan last week masa cuti maulidur rasul tempohhari... dia ada balik bercuti... 


ok yang ni resepi campak2 jerr apa yang ada dalam drawer sayur tuh hmmm edisi menghentam pon bermula...


bahan2nya
5 ekor ikan talapia merah - basuh bersih kelar lumurkan garam dan kunyit goreng garing angkat dan ketepikan


kuahnya
1 kuntum bunga kantan - hiris (kalau kecil guna 2 kuntum)
1 cawan sos tiram
5 ~ 8 biji cili padi - cincang
2 biji - tomato cincang
5 ulas bawang putih - hiris
2 labu - bawang besar - dadu
2 inci halia - dadu
2 atau 3 sudu sos cili
1 tin kecil kacang pea
2 cawan air
3 biji limau kasturi - ambil jusnya - boleh juga digantikan dengan sos tomato
sedikit minyak untuk menumis dan garam dan gula secukup rasa



cara2nya
tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau masukkan bawang besar dadu kacau hingga lembut masukkan tomato dadu dan hirisan bunga kantan. masukkan sos tiram dan air, jus limau, sos cili didihkan. perasakan dengan garam dan gula kalau tak perlu tak payah letak pon ok, sebab sos tiram dan ada rasa lemak masin, masukkan cili padi dan kacang pea kecilkan api biarkan anggaran 2 hingga 3 minit dah siap dan boleh curahkan atas ikan..

No comments: