nuffy

Sunday, February 26, 2012

Gulai Lomak Siput dengan Keladi


terperam lama gambo ni.. kenapa laa skang mood berblog sgt slow... sebenarnya aku tenngah cari mood berangan sbb dah lama benor tak verangan.. masalah eh.. mood verangan aku dah lari entah kemana2 hilanngnya so.. takde laa nak berangan.. so sad..:( kalau berangan kan best sebab free...


siput sedut aku tak pasti sejak bila aku jadi penggemar lauk siput nih.. yang ni kiranya dah second time sepanjang berbelas tahun kawen nih selalunya kalau makan pon bila mak masak kat kampung rumah sendiri haremm tak buat... balik cuti sekolah dec lalu mak ada masak gulai lomak siput sedut nih... tak sangka naqiuddin sangat mengemarinya malahan dia sangatlaa pandai menyedut benda nih.. so dalam pala otak den.. next time bolehlaa beli dan masak...


ehem.. jom layan resepi... gulai lomak siput bersama keladi...


bahan2nya
1 bungkus siput cuci bersih siang kerat bahagian belakang
1 biji keladi - rebus hingga empuk dengan sedikit garam
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 batang serai - di ketuk
garam
asam keping


bahan kisar / tumbuk
10 biji cili padi
2cm kunyit hidup
sedikit ikan bilis


cara2nya
satukan santan cair, serai dengan bahan kisar renehkan sebentar kemudian masukkan siput, santan pekat dengan keladi yang telah ditoskan, kacau hingga mendidih masukkan pula bahan perasa garam dan asam keping .

2 comments:

ZEEQA AJIE said...

mengidammm...
lamanya tak makan... T_T

aeinio said...

hehehe