nuffy

Monday, February 13, 2012

Nasi Minyak Hujan Panas dan Ayam Masak Merah


nasi minyak hujan panas... jom layan resepi.. teringat kat along gambar2 ni dia yang tolonggg snapkan termasuklah menghidangnya.. fuhhh lebih teliti dari ibunya...
kalau mak dia yang amik gambo main bedal jerrr pehtu malas pulak nak edit buh watermark segala heheh jangan tiru ehhh..


Normally bila makan nasi minyak dalam keluarga aku ni.. kami memang suka begini ada acar mentah dan lauknya ayam masak merah jarang sekali dikombinasi dengan gulai... kadang2 aderlahh jugak tapi bila nasi minyak ayam masak merahlaa yang ditanya anak2... selain papadom yang dimasak dlm microwave..

bahan2 nasi
4 pot beras basmathi basuh bersih dan toskan
1 tin susu cair
2 sudu besar pati oren sunquick
1 sudu besar tomato sos
garam & gula
jagung, buah badam, kismis dan gajus
pewarna masakan

bahan tumisan
A
4 sudu minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1/2 inci halia - di ketuk
B
1 labu bawang besar - di dadu
1 ulas bawang putih - di dadu
2 helai daun pandan - disimpul

cara2nya
panaskan minyak sapi gunakan bekas periuk elektrik tetapi di masak atas dapur gas, supaya mudah dipindahkan nanti, tumiskan bahan tumisan A, sehingga naik aroma kemudian masukkan bahan B kacau hingga layu masukkan pula oren sunquick, tomato sos dan beras kacau sekata selama lebih kurang seminit, masukkan susu cair mengikut paras air yang sesuai jika kurang tambahkan air. perasakan dengan garam dan gula, pada masa ini bolehlan alihkan periuk nasi dan masak secara masak nasi biasa dalam periuk elektrik, bila nasi dah hampir kering masukkan jagung, badam, gajus dan kismis, kacau sedikit, bila nasi dah kering titiskan pewarna tanak hingga masak, kacau apabila nasi sudah betul2 masak.


rasa2nya dah ada resepi ayam masak merah sebelum ni tapi takperlahh mood tengah rajin menaip nih... 

1 ekor ayam basuh bersih gaulkan dengan garam dan kunyit goreng dalam minyak penuh hingga masak, tumbuk lumat 10 ulas bawang putih dan 2cm halia tumiskan hingga wangi, masukkan 3 atau 4 sudu besar cili kering kisar tumis hingga pecah minyak, masukkan anggaran 1 cawan sos cili dan 1 cawan sos tomato tambah perasa garam jika perlu masukkan ayam goreng tadi dengan hirisan bawang besar kacau mesra dan sudah boleh dimakan...

3 comments:

si tuan putri kiUt said...

wahh sedapnyerr.. bole laa try pas ni

cuba memasak said...

assalam .. kak aeini .. terima kasih yer resepinyer .. suka sgt

cuba memasak said...

assalam .. kak aeini .. terima kasih yer resepinyer .. suka sgt