Sunday, March 4, 2012

Pari Bakar Harum recipe DJ dayang jack



dah beberapa kali tengok ikan ikan pari bakar harum  DJ Dayang yang cun melecun tuh, dah lama teringin mencuba.., akhirnya berkesempatan juga mencubanya memang sedap dan memang berbaloi - baloi...
selain itu rempah ikan bakar ni tahan lama jika di simpan dalam peti sejuk, bolehlaa digunakan pula bakar udang atau sotong..


Pari Bakar Berempah Harum
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 

  • 2-3 ketul ikan pari (dibersihkan)
  • 1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
  • 2 helai daun limau purut (diracik halus)
  • setengah cawan pati santan (aeinio tambah)
bahan-bahan dikisar bersama :
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun limau purut
  • 3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
  • 1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • sedikit belacan bakar
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • gula dan garam secukupnya
  • sedikit air
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api. 
  2. Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas (Guna daun pisang pun boleh). Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit, tuangkan pati santan sebelum bakar.
  3. Kemudian bakar ikan sehingga masak.
  4. Setelah masak, hidangkan. Boleh juga diperahkan sedikit dengan jus limau kasturi/limau nipis jika suka. Memang berbaloi...

No comments: