nuffy

Monday, June 18, 2012

Cucur Cendawan - Fish Manhattan



huhuhu perasan...!!! tengok rupa pon takde kui kui kui...


tapi rasa not bad aku berani kata sedap kepada yang suka makan cendawan dan lagi isinya lembut garing diluar..


buat cucur ni takde sukatan tepat sebenarnya, ikut agak dan pepandai sendiri sebaiknya adunan jangan terlampau cair dan jangan terlampau pekat.



bahan yang diperlukan


sepeket cendawan enoki
5 ketul cendawan shitake
1 tin cendawan butang - buang airnya
1 biji bawang holand
1 biji cili merah
garam
lada sulah
serbuk kunyit
minyak masak
 500gram Tepung gandum
stok ayam / air.

* kisar bawang dan cili merah kemudian masukkan semua cendawan dan kisar kasar. masukkan garam, lada sulah, serbuk kunyit, tepung gandum dan stok ayam atau air biasa gorengkan dalam minyak panas.



sedap untuk sarapan pagi atau minum petang dengan thousand island sos atau sos cili biasa.

3 comments:

Amie said...

Lamanya tak buat cucur cendawan! Tengok di msini teringin pulak nak buat....sedap!

zila norazila said...

salam ainie
tq sudi singgah dapur zila yer..kunjugan balas dan follow kamu..:)..cucur cendawan nampak sedap la..x pernah lg zila cuba buat..biasa cendawan goreng jew..mesti sedap nie:)

aeinio said...

salam.. zila dan amie.. mmg sedap.. kepada yg cintakan cendawan..