my homemade chicken chop
last friday wat mende ni.. hmm..... dah lama - lama ni mula laa semakin terlupa cemana ek buat benda ni ni aritu.. adehhhh.... jap ek ..
beli 4 ketul peha ayam kasi buang tulang (terhengeh2 sebab tak biasa buat.. mula2
rasa cam susah pastu berehhh).
Nur Dini komplen.. dia tak berapa suka beef steak tempohari sebab.....
dia lebih suka makan ayam so ibu wat kerjalaa kat dapor..
rasa cam susah pastu berehhh).
Nur Dini komplen.. dia tak berapa suka beef steak tempohari sebab.....
dia lebih suka makan ayam so ibu wat kerjalaa kat dapor..
- 4ketul ayam
- 4 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- 1 bj bawang merah - tumbuk
- kunyit serbuk
- 1sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 1 sudu besar basil serbuk
- 1sudu teh tyhme serbuk
- lada hitam serbuk
- 1 btg serai - ketuk
- 1/2 sudu teh serbuk nutmeg
- garam
- sos tiram
- sedikit sesame oil
caranya
bersihkan ayam yg ditelah dibuang tulang campurkan semua bahan serai tu kasi koyak2 dan letak perantaraan daging ayam. semua herb serbuk i guna McCormick brand yg mudah di cari dia pasaraya.. biarkan dalam 1 jam lepastu tumbuk2 ayam (kaedah chop2 gunakan lesung batu) bakar dalam oven kepanasan atas dan bawah dgn suhu 180/ 200 hingga masak.... hidangkan dgn salad atau ikut citarasa anda!
No comments:
Post a Comment