nuffy

Wednesday, May 5, 2010

Baked Cheese Cake


Here is my baked cheese cake recipe... selongkar peti sejuk ada banyak lebihan 
barang2 cake so.. dapatlaa cake ni.. 4 makan2. Actually ni resipi hantam... 
tp notbad tau! so saya kongsikan resipi disini...
kepada sesiapa yg dah tau buat cake sure dah tau asas buat cake so i guna yg basic2 jerr.. kurangkan yg itu tambahkan yg ini...

masa nak start buat cake ni.. saya terima 1 panggilan telephone... 
yg sgt mengejutkan nak tau tak saper yg kol... ?  dari seorang chef tau yg dah banyak terbitkan buku2 resipi... boleh tgk blog chef hanieliza sgt2 tak sangka dia call... 
yerlahh hanya dengan berblog kami boleh kenal.. agak lama juga bersembang dengannya.. 
dia tau saya melalui blog Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan  

Bahan2nya

125 gram butter  - room temperature
400 gram cream cheese - room tempt
3 eggs
1/2 cup castor sugar
1 ts vanilla
2 cups Tepung Gandum / Tepung cake
1 ts baking powder (diayak bersama tepung gandum)
1 biji limau sunquick - parut dan perah airnya
blueberry filling utk hiasan (tak ada pun takpe)

Cara2nya

Putar butter dan gula kastor hingga kembang, masukkan vanilla, cream cheese dan telur sebiji2 putar hingga jadi putih... masukkan tepung sedikit demi sedikit pada kelajuan perlahan sehingga habis akhir sekali masukkan jus limau sunquick dan parutan kulitnya. lengserkan mentega dalam loyang 9" alas dengan kertas minyak, semasa membakar letakan loyang atas dulang yg berisi air bakar pada suhu 180 kepanasan atas dan bawah selama 45minit.

4 comments:

^_^LyNn^_^ said...

sgt sedapp~

sillyloo said...

plis2 i want one :p

Nadia Ibrahim said...

ahh lapar lapar..

fashah84 said...

kak..saya amik resepi ni...berjaya dah buat utk hari jadi adik..sedap sgt2...harap dihalalkan yer...