Sunday, May 30, 2010

Ketam Berempah


dah lama tak masak ketam...  meh kita tgk apa bahan2nya

1kg ketam
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
buah pelaga
kulit kayu manis
bunga lawang
daun kari
2 sudu rempah kari - gaul dgn sedikit air
2 sudu sos tiram
3 sudu sos cili thai
minyak utk menumis
sedikit air (optional)
garam n gula sebagai perasa
5 biji lada hitam di tumbuk halus

panaskan minyak tumis bahan penumis buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan daun kari lepas tu masukkan mahan tumbuk halia, bawang putih dan bawang merah kacau hinga pecah minyak dan bau wangi.. masukkan rempah kari kacau sekejap masukkan ketam yg telah disiang bersih... masukkan air kalau terlalu kering tutup biarkan sebentar.. bila ketam dah separuh masak dan mula keluarkan air masukkan sos tiram, sos cili, lada hitam n bahan perasa... tutup lagi biarkan hingga ketam masak.. dan bolehlaa di hidangkan..

3 comments:

HANNA PLEASURE said...

mmmm sedapnya..suka makan ketam..jalan-jalan cari makan ler ni..i follow..^.^

A D I A said...

wahh sedap ni! kalau ketam tu byk isis mmg best la.

aeinio said...

hmmmm....