nuffy

Saturday, May 8, 2010

SlimWORLD

Salam..
ada sebahagian komen yg saya terima tak begitu paham ttg menu diet tersebut.. 
 saya beri ulasan lagi utk entry kali ini..

diet high protein dr SlimWORLD ni selama 10hari sahaja sepanjang 10 hari ni kena perpantang dr GULA, MINYAK, KARBOHIDRAT
(no kuih muih, cakes, soft drink, nasi, biskut n buah buahan sbb buah ada gula)
b/fast = 2 btg sosej rebus ATAU 1 bj telur rebus keras WITH low fat milk atau cofee/ milo with no SUGAR

lunch = sepotong kecil ikan ATAU ayam ATAU daging - semuanya kukus atau rebus tanpa lemak n minyak

malam = sup mangkuk kecil bebola ikan atau ayam

TIADA LIMIT SAYURAN so boleh makan byk sayur sayuran hijau dan minum byk air kosong

DIET DIET JUGA kesihatan pon penting! so selamat berdiet

5 comments:

NICK IRFAN said...

huh! slim world mcm pnh dgr je... hmm...

SHAREL said...

blogwalking. visit my blog. do follow if you think you like it :)

sonata anak kancil said...

bestnya ke slimworld...pernah gak pegi buat treatment macam ni...dah okey la....pas tu dok ke sana sini...kursus2 di hotel...jamuan sana sini...hancussss!!! mintak catat sikit menu slimming ni....tapi bila terlalu "ciput" makan...alahai kang tak ternaik tangga sekolah!!!

azila said...

huhuh.gud luck..sy lom tentu sedisiplin tu rasanya...nanti akka jgn lupa tunjuk hasil kejayaan tu yer:)

Joy Kalonas said...

secara teorinya, semua tips diet yg kita dengar di luar sana adalah berkenaan 'mengurangkan pengambilan' kalori (makanan) tapi 'meningkatkan penggunaan' kalori (aktiviti), dan semua ini bersamaan dengan weight loss.. adakah kita perlukan pil kurus dan jus mate 5 utk kurus? tidak.. apa yg kita perlukan hanya satu, iaitu ILMU..

Kesan low-carb diet hanyalah sementara. Kenapa?

Sebabnya, tiada bukti saintifik yang menunjukkan lambakan diet-diet di luar sana (termasuk Atkins diet) boleh menyebabkan turun berat badan, melainkan pengurangan pengambilan Kalori (DCR) dalam sehari. Oleh yg demikian, mereka yg mengamalkan low-carb diet ni mungkin turun berat badan disebabkan KURANGNYA pengambilan satu macronutrient penting dalam diet, iaitu karbohidrat. Perlu ingat bahawa nilai kalori datangnya dari 3 macronutrient asas, iaitu Karbohidrat, Lemak dan Protein. Apabila salah satu daripadanya (karbohidrat) sudah di 'keluarkan' dari senarai pengambilan sehari-hari, bererti telah mengurangkan pengambilan kalori beliau dalam sehari = turun berat badan.

Kesan jangka masa panjang jika kita kurang ambil karbohidrat = lethargic/lesu = metabolism rate jatuh = naik berat badan. Sebab tu saya selalu tengok, orang yg amal low carb, mungkin 1-2 tahun je kekal, pastu KOMPOM berat badan dia akan naik balik..

My tips berkenaan diet dan kesihatan
http://sususejat.blogspot.com