Masak yg simple2 jerr.. sup ikan merah ni makan time2 hujan best laa.. tp ni masa panas.. pantai timur sekarang ni mmg panas... berpeluh2 hehehe
meh layan recipenya kang membebel cam Ben lak kang...
(jgn marah ek Ben!)
setengah ekor ikan merah - i amik part ekor... boleh tahan gak laa sizenya
2 biji ubi kentang - belah 4
daun sup
daun bawang
2 biji tomato belah 4
bawang goreng
bahan tumbuk
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 biji buah keras
2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
1 inci halia
sedikit kunyit (utk warna shj)
1 sup bunjut
1 sudu kecil sos ikan
garam n gula
air secukupnya
minyak utk menumis
panaskan minyak tumiskan bahan tumbuk hingga wangi, masukkan sup bunjut masukkan air secukupnya sementara tunggu mendidih masukkan kentang, sos ikan, garam n gula bila mendidih masukkan pula ikan biarkan mendidih utk kali kedua dan ikan masak bolehlah masukkan tomato beserta daun sup dan daun bawang... matikan api sedia untuk dihidang... (taburkan bawang goreng) kalau belah2 Johor sup ikan sedap dimakan dengan sambal kicap.
1 comment:
Ain,
Dulu masa sekolah form 1 my emak rajin masak ni,, & selalu bawak pi sekolah.. siap share dgn kengkawan lagi!
Post a Comment