Thursday, September 23, 2010

Nasi Lemak Minyak Zaitun dan Sambal Ikan Merah


Dah biasakan makan nasi lemak tak sah kalau tak tahu... atau tak kenal nasi lemak, biasanya orang Terengganu makan nasi lemak ikan tongkol, tapi kalini kami anak beranak makan nasi lemak dgn sambal ikan merah sebab ikan tu jerr tergolek2 ada 2 keping dlm peti...kalau goreng ikan merah ni sedap makan panas2 kalau dah sejuk keras kedengkang!! so baik wat sambal jerlaa... tp kali ni nak share 1 resepi rekaan sendiri yg tak kurang jugak hebat dari segi rasa dan aromanya.. senang bangettttt...

bahan2nya
telur rebus - belah 2
timun - potong dan hiris ikut kehendak masing2
ikan bilis goreng
kacang tanah goreng

nasi lemak
5 pot beras - saya guna beras biasa jerr
1 paket santan serbuk jenama 'rasaku' - normally letak 3 paket nak bg terasa lemaknya tp kalini dikurangkan penggunaannya.
sehelai daun pandan - di simpul
setengah cawan minyak zaitun
garam n gula
air secukupnya - ikut sukatan dan jenis beras

cara2nya
basuh beras mcm biasa, kemudian masukkan santan gula dan garam, gaul rata.., masukkan minyak zaitun dan sukatan air secukupnya. masak nasi dalam periuk letrik, bila dan mendidih kacau sedikit dan masukkan daun pandan, tutup tudung periuk dan biarkan hingga masak.


No comments: