Tuesday, October 26, 2010

Kari Terung dan Mangga


Kari ni sesuai makan dengan sambal belacan atau apa2 sambal pon... rasanya agak manis sebab terung memang ada rasa yang manis selain kurang pedas.... meh kita tengok resepinya...


bahan2nya

3 sudu besar udang kering - rendam dalam air panas n tumbuk kasar
sekuntum bunga lawang
sebatang kulit kayu manis
beberapa batang terung belah 2 (sebab terung yg saya beli tu bersaiz kecik saya belah 2 tanpa putus)
4 biji mangga kampung bersaiz kecil - buang kulit sikit2 sahaja
1/2 inci halia - di ketuk
5 sudu besar rempah kari daging
1 cawan santan pekat + 1 cawan air
garam n gula
minyak untuk menumis
4 biji bawang merah kecil*
2 ulas bawang putih*
bahan bertanda * di tumbuk

cara2nya
  • tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis dan halia hingga naik bau dan terus masukkan bahan2 yang di tumbuk.
  • bila dah garing masukkan udang kering dan rempah kari kacau rata..
  • masukkan santan pekat dengan 1 cawan air, biarkan mendidih
  • masukkan terung dan mangga sekaligus bahan perasa.
  • didihkan hingga terung lembut dan bolehlaa dihidangkan dengan nasi panas..

2 comments:

indahhouse said...

salam kak ain,
Bila sebut mangga muda tu, dah berair mulut saya. Sedap juga dibubuh dalam gulai tuh! ;)

aeinio said...

ws indah.. yup! mmg best tapi akak jerr yg makan anak2 makan kuah jerr huhuhuhu