Advert

nuffy

Tuesday, November 30, 2010

Gulai Kawah Raya Haji


Dah lama gambar ni dalam memory card tak sempat nak update... sebenarnya 1st time masak Daging Gulai Kawah Terengganu, ini pun atas permintaan anak2 di pagi raya pulak tu... last minute hubby kata tak dapat cuti punyalaa frust. bila anak2 dah minta.... dalam hati "fuiyoo senangnya... tak payahlaa ibu merendang..." masalah eh, den tak ponah masak gulai ni uwaaaa... tapi ni masak dalam periuk ok, bukan dalam kawah... ngeh ngeh ngeh. menu nasi gulai kawah ni sangatlah simple, nasi putih, daging gulai kawah, acar mentah, ikan masin dan sambal belacan...., sudah bisa bikin berpeluh.... anak2 dan hubby suka tau cuma budak2 komplen agak pedas n kurang manis... tapi licin.... biasanya makan gulai kawah tak begitu pedas dan agak manis rasanya..
meh layan resepinya.... :)

Bahan2nya
900 gm daging lembu - basuh bersih dan toskan
2 sudu besar kerisik
250 gram santan pekat kara
1 keping gula nisang Terengganu /gula merah/perang/gula melaka
1 kpg asam keping
minyak masak

Bahan2 Kisar
20 tangkai cili kering - rendam dgn air panas dan dibuang biji
2 sudu besar rempah kari daging (babas)
6 sudu besar rempah gulai kawah (saya beli rempah di dungun kalau takde boleh guna rempah cap bunga rose)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan2 Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar - di dadu
1 batang serai - di titik

Cara2nya
Panaskan minyak, tumiskan bahan tumis sehingga wangi masukkan bawang besar tumis hingga bawang layu / lembut. Masukkan bahan mesin kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan daging dan sedikit air kacau rata. Masukkan santan, kerisik, garam dan gula nisang. Biarkan sampai mendidih. Kacau sekali sekala. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat dan boleh dihidangkan.





Acar Mentah
1 biji bawang besar belah 2 dan hiris nipis
1 batang lobak merah - hiris nipis memanjang
1 biji cili merah - hiris
setengah biji timun - hiris nipis
sedikit nenas - hiris nipis
garam & gula
1 sudu besar cuka
* gaul sebati semua bahan dan biarkan sekejap bolah dihidangkan..



ikan masin goreng = dah lupa snap gambar sambal belacan..

5 comments:

AdiaLuze said...

Mmmm...Sedapnye gulai kawah..Trengganu mari ni mesti lagi best kaann? Nak skit :)

♥ nana i am ♥ said...

marvelesssss~!
kalau kak ain yang masak, sure sume nampak yummmyyy! ^_^

Mak Peah Bini Sood said...

sungguh unik nama rendang ini...

aeinio said...

gulai kawah ni biasanya ada pada majlis2 perkahwinan di Terengganu ni..

Anonymous said...

Awesome posting. Benar-benar menikmati membaca posting blog Anda.