Dah lama gambar ni dalam memory card tak sempat nak update... sebenarnya 1st time masak Daging Gulai Kawah Terengganu, ini pun atas permintaan anak2 di pagi raya pulak tu... last minute hubby kata tak dapat cuti punyalaa frust. bila anak2 dah minta.... dalam hati "fuiyoo senangnya... tak payahlaa ibu merendang..." masalah eh, den tak ponah masak gulai ni uwaaaa... tapi ni masak dalam periuk ok, bukan dalam kawah... ngeh ngeh ngeh. menu nasi gulai kawah ni sangatlah simple, nasi putih, daging gulai kawah, acar mentah, ikan masin dan sambal belacan...., sudah bisa bikin berpeluh.... anak2 dan hubby suka tau cuma budak2 komplen agak pedas n kurang manis... tapi licin.... biasanya makan gulai kawah tak begitu pedas dan agak manis rasanya..
meh layan resepinya.... :)
Bahan2nya900 gm daging lembu - basuh bersih dan toskan2 sudu besar kerisik250 gram santan pekat kara1 keping gula nisang Terengganu /gula merah/perang/gula melaka1 kpg asam kepingminyak masak
Bahan2 Kisar20 tangkai cili kering - rendam dgn air panas dan dibuang biji2 sudu besar rempah kari daging (babas)6 sudu besar rempah gulai kawah (saya beli rempah di dungun kalau takde boleh guna rempah cap bunga rose)10 ulas bawang merah4 ulas bawang putih2 cm halia2 cm lengkuas
Bahan2 Tumis1 batang kulit kayu manis2 kuntum bunga cengkih1 kuntum bunga lawang2 biji buah pelaga1 biji bawang besar - di dadu1 batang serai - di titik
Cara2nyaPanaskan minyak, tumiskan bahan tumis sehingga wangi masukkan bawang besar tumis hingga bawang layu / lembut. Masukkan bahan mesin kacau sehingga pecah minyak.Masukkan daging dan sedikit air kacau rata. Masukkan santan, kerisik, garam dan gula nisang. Biarkan sampai mendidih. Kacau sekali sekala. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat dan boleh dihidangkan.
Acar Mentah
1 biji bawang besar belah 2 dan hiris nipis
1 batang lobak merah - hiris nipis memanjang
1 biji cili merah - hiris
setengah biji timun - hiris nipis
sedikit nenas - hiris nipis
garam & gula
1 sudu besar cuka
* gaul sebati semua bahan dan biarkan sekejap bolah dihidangkan..
ikan masin goreng = dah lupa snap gambar sambal belacan..
5 comments:
Mmmm...Sedapnye gulai kawah..Trengganu mari ni mesti lagi best kaann? Nak skit :)
marvelesssss~!
kalau kak ain yang masak, sure sume nampak yummmyyy! ^_^
sungguh unik nama rendang ini...
gulai kawah ni biasanya ada pada majlis2 perkahwinan di Terengganu ni..
Awesome posting. Benar-benar menikmati membaca posting blog Anda.
Post a Comment