Masak Asam pedas atau Asam Tumis ni dah jadi cam sokmo gitu... tiap2 minggu mesti buat... tak kiralaa ikan apa aku jerr yang jarang post resepi sebab ada ketikanya macam malasjerrr nak pegang itu camera maaa.... sebenarnya ini adalah resepi turun temurun dari mak tapi telah di sesuaikan dengan selera en suami aku tu...
so adalah acara mengubah suai gitukan... hahahaha
bahan2nya
1kg ikan kembung - siang dan basuh bersih dan di potong 2
garam
air asam jawa
air secukupnya
kacang bendi
minyak masak
* kisar halus / tumbuk
5 biji lada hitam*
segenggam cili kering*
3 batang cili merah*
1 biji tomato*
sedikit belacan*
sedikit kunyit hidup*
sedikit halia*
bawang merah*
bawang putih*
bahan penumis
3 tangkai daun kari
1 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
sedikit halba
cara2nya
6 comments:
akak pown masak asam pedas arini....
tp akak x suke letak daun kari, akak ske letak daun kesum, bunga kantan, ladyfinger :P
:P asam pedas saya ni mcm2 kak.. hehehe bertukarr.... leh tukar2 :P
salam ziarah..saya memang suka asam pedas ikan kembung..kalau dimakan panas panas...
anak dara kak mok mmg suka sgt asam pedas ikan kembung nih boleh di hirup2...
salam aeini..sedapnya asam pedas..tengok gambar pun dah terbuka selera,,
tq semua.. mmg asam pedas ni dah jadi menu rutin dalam famili.. hmm.. tak jemu2
Post a Comment