nuffy

Wednesday, June 1, 2011

Hani Nur Dini Birthday 31/05/2000

Entri Terakhir bulan Mei 2011



Dalam pada sibuk menghabiskan masa akhirnya sampai juga hari yang Nur Dini nanti2kan yes she is 11 years now!.. heheh sekejap je masa berlalu... dalam banyak2 kelahiran sebenarnya melahirkan Nur Dini adalah yang paling mudah aku rasakan... cuma dia kuat melalak masa kecilnya...
terimbas kenangan ketika mengandungkan Nur Dini, kalau diingat2kan balik memang kesian... jarak kelahiran along dan angah agak rapat sebenarnya.. sebab along lahir penghujung 1998 dan nurdini pertengahan 2000 ikut tahun memanglah 2 thn... pulak tu along tu banyak ragamnya... kesibukan membela Syahmi.. aku tak rasa yang aku mengandungkan Nur Dini... bayangkanlah... masa along baru jer pandai berjalan aku dah tak period merata g cek dokter semua kata aku negative tak mengandung! tak ke haruuuu.... sehinggalah aku di refer ke pakar scan dan diberi ubat untuk datang period hasilnya aku negative manalah si nurdini ni menyorok agaknya... aku telan jugak ubat utk datang period tuh tapi tetap tak datang, atlast dah penat kesana kemari tambahan pulak dah masuk bulan puasa aku biarkan ajer keadaan tuh... kononnya nak puasa penuh... yup aku puasa penuh thn tu, kesibukan raya langsung tak sedar tambahan lagi perut aku tak berapa besar sehinggalah pada suatu pagi aku dapati perut aku mcm senget ketika aku bgn tidur dalam keadaan mengiring... dan seperti ada tendangan aku panik aku tengok perut seolah2 bergerak yup baby dah bergerak!! tapi dalam kepala ni kenapa ni sebab setau aku.. aku tak hamil...
berasa tak sedap hati kami ke klinik tengahhari tu... dokter Raihan ketika itu yang memeriksa aku.. aku ceritakan semuanya... dan dia cakap "saya taknak cek urin awak, saya nak scan.. awak rasa2 awak mengandung tak?" aku cakap tak tahu... baju semua muat jerr...takde rasa sempit atau apa... (pengalaman mengandungkan Along aku memang takde alahan) bila scan... ya Allah... aku nampak Dini dah bergerak dah cukup sifat!! terus dokter ukur lilit kepada dan tulang kaki katanya kandungan aku dah masuk 4 atau 5 bulan di jangka bersalin 10/6/2000. ku terkedu, disamping bersyukur... yelah sepanjang aku tak period dah cek sana sini negative.. aku berdoa janganlah ada penyakit lain kalau mengandung takperlaaa... Dokter panggil hubby.. hubby aku muka memang panik bila dokter tanya "awak tahu tak apa masalah isteri awak..?" dia diam tak terkata "wife awak mengandung dah hampir 5 bulan...dah cukup sifat, saya tak berani nak kata sebab nampak mcm girl tapi tak berapa clear.." hilang kerut diwajah hubby apa yg tercetus dari mulutnya "alhamdulillah.." dokter pon cakap macam syahdu "kesian dia... dah 4 bulan mak n ayah dia tak tahu... besarnya kuasa Allah..." balik ke rumah aku dah serabut mana nak mengadap misi kerajaan nak wat card, sebab usia kandungan dah agak lama... dalam waktu yg sama aku bagai terpana dalam tempoh tak sampai 5 bulan aku bakal menerima orang baru lagi dalam hidupku segala persiapan langsung takde!!! ya Allahhhh... tak semena2 semua seluar aku tiba2 rasa ketat ni tak muat tu tak selesa n sejak tu bila tengok cermin aku dah nampak macam perempuan mengandung! terus pakai baju mengandung hahaha memang lawaklaaa... jiran2 pon tegur yelah dah 5 bulan! apa taknya...
aku bersalin kat kg lagi, persiapan baby last minute! terboyot2 beli segala keperluan berbeza sekali dengan mengandung syahmi yg mana aku sering berbual ketika dia dlm perut lagi Nur Dini hanya setelah dia 5 bulan...
Ketika melahirkan Nur Dini, kalini aku yg awtakan mak nak bersalin hospital swasta... memang selesa kami pilih VIP room cam dok dalam hotel siap pantry ruang tamu mini dan town view masa tu murah jerr sekarang..... pengsan!!!
melahirkan angah... memang betul2 menduga perasaan.... aku ke wad bersalin hanya menaiki teksi hubby berada di terengganu aku dah keluar tanda sekitar jam 2 ptg dan 3.30 baru dapat call hubby mengatakan aku akan bersalin harini... yerlahh jika sebelum ni hubby ada disini kalini aku tak tau cemana... akhirnya aku sakit kuat dalam 9 lebih camtu bila dah pukul 10pm aku ditolak ke labour room dan masa tulaa hubby sampai dari Ganu dan dia yg tolong tolak katil aku masuk labour room dengan dia2 sekali tukar katil jerr aku dah mula rasa nak meneran dokter leh suruh tunggu kejap mana leh tunggu hohoho... aku bersalin dengan mudahnya... macam tulaa jugak masa keluarkan uri semuanya mudah alhamdulillah.... hubby...? kalini dia tak menangis pon cuma dia bisik kat telinga aku" betul Hani Nur Dini yang lahir.. " nama tu memang dia yang fikirkan sejak dalam perut lagi walaupon kami taktahu apa jantina lagik...


harapan ibu semoga anak2 tersayang beroleh kesejahteraan di dunia dan akhirat... aminnnn

7 comments:

Nuraa said...

Salam Aeini..
Happy Birthday utk hani Nur Dini yg ke 11thn..semoga Hani menjadi anak yg soleha, dimurahkan rezeki & dipjgkan umur...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Aeini..
Happy Birthday Hani Nur Dini yg 11thn hari ni :) Semoga diberkati Allah swt, menjadi anak yg solehah & dipjgkan umur...
Menarik sungguh bila membaca ttg cerita aeini ttg mengangunkan si Hani tuh..

♥ nana i am ♥ said...

salam kak ain :) tak tahu nape..tapi baca entry ni, air mata nana meleleh leleh..touching T__T

tiba tiba rasa rindu dah lama tak datang lawat kak ain kat sini.hehe~

semoga kak ain, hubby n anak anak sentiasa di lindungi dan diberkati Allah ye..love-nana

Ayu said...

Happy birthday to Hani Nur Dini..
semuga berjaya didunia & akhirat dan menjadi anak yang membanggakan ibu & ayah..insyaallah

aeinio said...

Nura, mama hawa, nana cayang n ayu tq yerr sbb sudi baca citernih... Hani Nurdini dah besar dari ibu dia dah sekarang.. n sori sbb lambat balas msg ni... sbb saya sakit dan baru balik semalam dari minor surgery...

nana cayang nana ketat2... hehehe

Ayu said...

Assalam aenio,
harap dah beransur sembuh ya..
minor surgery kat mana tu dear?..
banyak berehat ajelah ya..take care..hope to hear from u soon ..

♥ nana i am ♥ said...

salam kak ain..

patot laa akak lame tak update blog.harini tiba tiba nana teragak nak bukak comment kak ain.hows the surgery?get well soon ye kak ain..alahai syiok nye kak ain :) cayang kak ain ketat ketat juge laa.hehe

* hani tolong jaga ibu baik baik ye.