Wednesday, December 28, 2011

Lobster / Udang Kara bersambal Bunga Kantan

Assalammualaikum...
dah makan...,  jom makan... Lobster atau Udang Kara... serius aku tak pernah masak, makan pon aderlaaa once upon a time dolu2 punya cerita pernah laa makan at chinese food restaurant.. tapi dah lama dulu...
asben aku tu memang pantang dengan udang pantang jumpa.. inipon dia berebut dengan kawan dia kat tempat kerja nak beli... balik bawak seekor jerr... 'teringin nak makan' katanya... aku tak tengok pon... terus suruh angah simpan dalam peti n terus tanya bila abang cuti ek...? esok n lusa keje pagi tulat keje malam... 'ok tonggeng lerr masak...' kataku... aku dah cuak dah... dalam kepala you tube lerr hadoiii cemana mau siang... wa taktaw derr...


hari yang dinantikan terkial2 gak laa mok pusing2 lobster tu gimana harus kusiang ini barang... 


haa macam2 aku kuarkan gunting, parang lebar pisau runcing terbelek2 nak mengerjakan sidia.. akhirnya aku potong yang memudahkan aku nak masak dan senang nak ngap...


sekor jerr pon.. untuk sekali hadap jerr.. jadilaaa...


aku dah pening nak masak apa so baik aku masak yang biasa2 jugak kang kok melalut sangat lak kang entah apa jadi pulak.... ok jom layan resepi..


bahan2nya
1 ekor lobster
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 kuntum bunga kantan - hiris nipis
1/2 cawan susu cair
garam & gula
air asam jawa
1 biji tomato - belah 4


bahan kisar halus
5 tangkai cili kering
2 tangkai cili merah
1 labu bawang besar
sedikit belacan


minyak untuk menumis


cara2nya
panaskan minyak dan goreng sebentar lobster tadi suku masak terutama bahagian kepala yang agak besar saiznya... angkat dan ketepikan.., gunakan minyak yang sama kalau banyak kurangkan sedikit, tumiskan bawang putih hingga harum dan masukkan bahan kisar masak hingga pecah minyak masukkan bahan perasa gula dan garam serta air asam jawa biarkan mendidih, masukkan lobster serta bunga kantan kecilkan api dan tutup kuali, biarkan dalam 2 atau 3 minit buka tudung kuali dan kacau rata, akhir sekali masukkan pula susu cair biarkan mendidih, rasa dan masukkan tomato sebelum matikan api. siap...

No comments: