Monday, November 12, 2012

Siakap Rampai Rasa


Asaalammualaikum...
masak ikan siakap aje... sebenarnya resepi hentam ek... saiz ikan ni agak besar sampai  penuh kuali masa mengoreng nak guna kuali yang besar tu takut melekat laa pulak pepandailah yer...


 jom layan resepi.. kepada yang sudi..


bahan2nya
2 ekor ikan siakap siap dibersihkan dilumurkan garam dan serbuk kunyit dan goreng hingga masak dikedua belah bahagian.
1 sudu besar taucoo
1 sudu besar pes asam jawa adabi (tanpa biji)
1 cawan sos cili
1 cawan sos tiram
1 tangkai cili merah - hiris
10 tangkat cili padi 5 biji merah dan 5 biji hijau - hiris
2 cm halia - hiris
2 biji bawang besar - dadu
5 ulas bawang putih - hiris
minyak untuk menumis
garam dan gula
sedikit sayur brokoli dan 5 kuntum cendawan shitake


cara2nya

basuh bersih cendawan shitake hiris dan goreng tanpa minyak selama lebih kurang 5 minit kacaukan selalu bila cendawan mula kering air angkat dan ketepikan.
tumiskan cili dan bawang hingga naik aroma masukkan pes asam jawa dan taucoo kacau merata masukkan sos cili dan sos tiram serta secawan air ikut kepekatan yang anda mahukan.
kacau hingga mereneh.
apabila sudah mendidih masukkan perasa garam dan gula masukkan juga sayur brokoli dan cendawan shitake.
setelah siap dan mesra simbah atas ikan siakap yang telah digoreng tadi.

2 comments:

Amie said...

Wah! Sedap nih... siap dengan cendawan shiitake... cendawan tu orang Cina percaya boleh awet muda tau...

aeinio said...

oh ye ke?? tak tau pon awet muda.. pasni kena makan byk2 lerr..