Wednesday, April 28, 2010

Kari Kepala Ikan




Hari ini kita makan kari yer.. meh cek resipinya...


seekor ikan merah sederhana besar - siang dah bersihkan

bahan A
6 ulas bawang merah - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 kuntum bunga lawang
2 bj buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
sedikit biji sawi
setengah sudu teh halba biji
sedikit halia di ketuk atau hiris nipis
2 tangkai daun curry
minyak masak utk menumis

bahan B
semangkuk rempah curry IKAN BABAS - kacau dgn sedikit air
sepeket santan / susu cair
garam dan gula utk perasa
air asam jawa secukupnya

bahan C
1 biji tomato - belah 4
1 btg cili hijau - belah dua
1 btg cili merah -belah dua

cara2nya
panaskan minyak dalam periuk.. tumiskan semua bahan A hingga naik aroma, kemudian masukkan rempah kari goreng sebentar... n masukkan bahan B.. bila dah mendidih masukkan ikan rasalah lepas tu ek.. bila dah mendidih kali ke2 masukkan bahan C dan bolehlah dihidangkan. Bahan C boleh juga ditambah terung atau bendi kepada yg suka.


5 comments:

Abd Rahim said...

boleh buat utk kwn2 ni....

nabilah_2908 said...

hrumm..pekat tul kari tu.. :)

♥ nana i am ♥ said...

yummy! yummy!
camne nak diet kalo tengok menu sedap camni sis ^.^

Mohd Sukur Ibrahim said...

akak..fyi..
sy suka giler makan kari..
akak ni saje buat sy terkeliur..bila nak masak utk sy ni?heheh

aeinio said...

hi alls..
mr kamikaze - kalau dah cukup semua bahan2nya mmg mudah ajerr

nabilah - mmg pekat kuah tu hubby suka yg camtu

nana - tgh diet kerr? hihihihi