Tuesday, August 3, 2010

Beriani yang senang2 ajerr..


Nasi beriani lagik.. nak wat cemana rempah tu masih ada kat umah.. kenalaa habiskan... sebelum ni mmg dah pernah letak resepi tapi kali ni bagik lagi resepi sebab adakalanya cara memasak bukannya sama setiap waktu...

bahan2nya
4 pot beras basmathi - basuh dan tos...
1 cawan rempah beriani - bancuh dgn air
1 tin susu cair ideal
jus dari 1 biji limau nipis
garam & gula
minyak sapi secukupnya
air secukupnya
daun pandan
kacang badam dan kismis
bawang goreng
daun ketumbar

bahan penumis
2 kuntum bunga lawang
1 btg kayu manis
beberapa biji lada hitam
3/4 biji buah pelaga

bahan tumbuk / kisar
6ulas bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
sedikit halia

cara2nya
panaskan ghee (minyak sapi) hingga cair.. masukkan bahan penumis dan masukkan bahan tumbuk masak hingga wangi, masukkan pula rempah beriani... kacau sekejap hingga pecah minyak masukkan beras dan daun pandan kacau hingga semua rempah bersalut dgn beras... bolehlaa masukkan susu dan air secukupnya, bila nasi dah mula mendidih masukkan pula jus limau nipis dan bahan perasa garam & gula, tanak nasi hingga masak bila dah masak masukkan kepingan badam yg digoreng tanpa minyak dan kismis, hidangkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar.... nasi beriani ni kali ni kami makan dengan ayam masak merah dan ayam kurma, kebiasaannya nasi beriani sedap dgn dalca, pepedom dan kari kambing...

3 comments:

fuzidss said...

salam kunjung. Memang sedap ni beriani

♥ nana i am ♥ said...

tq somuch for the recipe kak ain =)
someone special request nak makan nasi beriani raya nanti.boley laa nana try resipi kak ain ni.hehe.

aeinio said...

welkam... senang jer kan...